Petak, 20 Septembra, 2024
HomeLjepotaZatvor ljeti: Promjene temperature mogu imati utjecaj na probavu, upozorava stručnjakinja

Zatvor ljeti: Promjene temperature mogu imati utjecaj na probavu, upozorava stručnjakinja

Globalno zagrijavanje donosi sve više ekstremnih vremenskih uvjeta, a toplotni valovi koji traju sve duže mogu imati ozbiljan utjecaj na naše tijelo. Jedna od posljedica ovih promjena može biti češći pojavljivanje probavnih smetnji, upozorava gastroenterologinja dr. Rabia de Latour.

Prema njenim riječima, glavni razlog za zatvor, koji se može javiti tokom cijele godine, a posebno tokom toplotnog vala, jest nedostatak adekvatne hidracije. Dehidracija dovodi do koncentriranja urina i stolice, što rezultira tvrđom stolicom koju je teže izbaciti.

Kako bi se izbjegle ove neugodnosti, dr. de Latour naglašava važnost redovitog unošenja tekućine. “Sve što trebate učiniti je hidrirati se, hidrirati se i hidrirati se”, ističe ona. Osim povećanog unosa tekućine, preporučuje se i konzumacija namirnica bogatih vlaknima koje pomažu u održavanju normalne probave.

Toplotni valovi mogu biti stresni za naše tijelo, ali pravilna hidracija može nam pomoći da ostanemo zdravi i spriječimo neugodne smetnje. Iako se čini kao jednostavno rješenje, često zanemarujemo važnost pijenja dovoljno tekućine tokom vrućih ljetnih dana.

Stoga, ne zaboravite redovito piti vodu i druge tekućine kako biste održali dobru probavu i izbjegli mogući zatvor. Vaše tijelo će vam biti zahvalno, a vi ćete se osjećati bolje i spremni za sve ljepote koje ljeto donosi.

Izvor: Index.hr, Eating Well

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -