Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeCrna HronikaIzbio požar na deponiji u naselju Vida II u Gradačcu

Izbio požar na deponiji u naselju Vida II u Gradačcu

Danas je u naselju Vida II u Gradačcu došlo do izbijanja požara na deponiji Višnjik, a policija je obaviještena o incidentu oko 14 sati. Glasnogovornica Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova TK, Adnana Sprečić, izjavila je da se vatra sa deponije proširila na susjednu livadu koja se nalazi u državnom vlasništvu.

“Požar na livadi je ugašen, međutim, gašenje vatre na deponiji i dalje traje. Prema trenutno dostupnim informacijama, nema povrijeđenih osoba, a u gašenju vatre učestvuju službenici Profesionalne vatrogasne jedinice Gradačac”, precizirala je Sprečić.

Na mjestu događaja se nalaze i policijski službenici, a sve dalje mjere i radnje će se poduzimati nakon lokalizacije požara kako bi se utvrdio uzrok izbijanja vatre. Situacija je trenutno pod kontrolom, ali vatrogasci i nadležne službe nastavljaju s naporima da u potpunosti ugase požar i smanje eventualne štete na deponiji.

Ovo nije prvi put da je došlo do problema na ovoj deponiji. Lokalno stanovništvo godinama je izražavalo svoju zabrinutost zbog mogućih ekoloških posljedica i opasnosti po zdravlje koje ovo smetlište može izazvati. Nadležne službe trebaju hitno reagovati i poduzeti mjere kako bi se osigurala sigurnost stanovnika ovog naselja.

Više informacija o uzroku požara, kao i eventualnim posljedicama, bit će dostupno nakon istrage i analize situacije na terenu. Građani su pozvani da budu oprezni i da ostanu na bezbjednoj udaljenosti od požara kako bi se izbjegle eventualne ozljede.

U međuvremenu, lokalne vlasti trebaju razmotriti mogućnosti za bolje upravljanje otpadom kako bi se smanjio rizik od budućih požara na deponiji. Investicije u infrastrukturu i modernizacija sistema za zbrinjavanje otpada mogu pomoći u prevenciji ovakvih situacija i očuvanju životne sredine.

Ovaj incident na deponiji Višnjik u naselju Vida II u Gradačcu pokazuje koliko je važno da se ekološki problemi shvate ozbiljno i da se poduzmu odgovarajuće mjere kako bi se zaštitila ljepota prirode i zdravlje svih nas.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -