Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHBivša sutkinja optužena za nezakonito prometovanje nekretninama nakon osam godina suđenja

Bivša sutkinja optužena za nezakonito prometovanje nekretninama nakon osam godina suđenja

Tužilaštvo Kantona Sarajevo je prije više od osam godina pokrenulo istragu protiv grupe ljudi predvođene Alijom Delimustafićem zbog sumnje u nezakonito prometovanje nekretninama. Međutim, suđenje na temelju podigne optužnice započelo je tek nedavno, a postupak je razdvojen zbog odsutnosti sutkinje Fazlagić Pašić, koja je bila nedostupna bh. organima gonjenja.

Sutkinja Fazlagić Pašić se u vrijeme policijske akcije, tokom koje su Delimustafić i drugi uhapšeni, već nalazila u Hrvatskoj, gdje je ostala sve do danas. Iako joj je tada, kao i drugima uhapšenima, određen pritvor, on nije mogao biti sproveden zbog njenog skrivanja u susjednoj zemlji, što je rezultiralo raspisivanjem crvene potjernice. Ova potjernica je nedavno ukinuta, zajedno sa odlukom o pritvoru.

U novembru 2023. godine, Fazlagić Pašić je putem svoje advokatice Belme Balijagić Džuho podnijela prijedlog Kantonalnom sudu Kantona Sarajevo za ukidanje pritvora i određivanje jemstva, kako bi imala slobodan pristup sudu i mogla iznijeti svoju stranu priče. Sud je prihvatio njen prijedlog za jemstvo u maju ove godine, te se bivša sutkinja Fazlagić Pašić planira vratiti u Bosnu i Hercegovinu kako bi prisustvovala ročištu povodom izjašnjavanja o krivici.

Advokatica Balijagić Džuho potvrdila je da je bivšoj sutkinji određena mjera zabrane napuštanja Kantona Sarajevo, naglašavajući da mediji nisu tačno izvijestili o kućnom pritvoru. U optužnici se navodi da se sutkinju Fazlagić Pašić tereti za zloupotrebu službenog položaja, donošenje nezakonitih presuda na temelju falsificiranih dokumenata i lažnih isprava, omogućavajući tako sebi i bliskim osobama iz optužnice stjecanje ciljanih nekretnina na području Kantona Sarajevo.

Suđenje bivšoj sutkinji i ostalim optuženima trebalo bi pružiti pravdu i razjasniti događaje koji se godinama istražuju. Ovo slučaj podsjeća na važnost neovisnosti pravosudnog sistema i brzog suđenja kako bi se osigurala pravednost za sve strane uključene u postupak.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -