Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeCrna HronikaSIPA uhapsila dvije osobe u akciji "Istok Porin" zbog krijumčarenja migranata

SIPA uhapsila dvije osobe u akciji “Istok Porin” zbog krijumčarenja migranata

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas su na području Gruda i Tomislavgrada, u predmetu kodnog naziva “Istok Porin”, lišili slobode dvije osobe. Uhapšeni se sumnjiče za organizovanje grupe ili udruženja za izvršenje krivičnog djela krijumčarenje migranata i krijumčarenje ljudi, propisana Krivičnim zakonom Bosne i Hercegovine.

Nakon kriminalističke obrade, osumnjičeni će biti predata u nadležnost Tužilaštva Bosne i Hercegovine u zakonskom roku. Sprovedeni su pretresi stambenih i pomoćnih objekata kao i pokretnih stvari na dvije lokacije, tokom kojih su pronađeni predmeti koji mogu poslužiti kao dokazi u krivičnom postupku.

Ova akcija realizovana je po nalogu Suda Bosne i Hercegovine i pod nadzorom Tužilaštva Bosne i Hercegovine, u saradnji sa policijskim službenicima Granične policije i Ministarstvima unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona, Zapadno-hercegovačkog kantona i Kantona 10 Livno.

Krijumčarenje migranata je ozbiljan problem s kojim se suočava Bosna i Hercegovina, a policijske agencije svakodnevno sprovode akcije u cilju suzbijanja ilegalnih aktivnosti. Ova akcija pokazuje nastojanje državnih institucija da se ova krivična djela istraže i utvrde odgovorni.

Pozivamo građane da surađuju s policijskim organima i prijavljuju sumnjive aktivnosti koje mogu biti povezane s krijumčarenjem migranata. Samo zajedničkim naporima možemo se suprotstaviti ovom globalnom problemu koji ugrožava sigurnost i dobrobit svih nas.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -