Petak, 20 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetHelikopteri iz Srbije pružaju pomoć Sjevernoj Makedoniji u gašenju požara

Helikopteri iz Srbije pružaju pomoć Sjevernoj Makedoniji u gašenju požara

Pripadnici Helikopterske jedinice i Sektora za izvanredne situacije iz Srbije upućeni su danas u Sjevernu Makedoniju kako bi pomogli u gašenju šumskog požara. Također, poslan je i helikopter Kamov K-32, koji je specijaliziran za gašenje požara i može ponijeti do pet tona vode. Ovaj helikopter se izdvaja po svojim kapacitetima i prvi put se koristi van granica Srbije.

Srbijanski ministar unutarnjih poslova, Ivica Dačić, izjavio je da je pomoć pružena nakon što je vlada Sjeverne Makedonije zatražila pomoć u suzbijanju požara. Srbija je odgovorila na poziv koji je upućen putem Mehanizma civilne zaštite, u kojem su više država bile pozvane da pomognu.

Helikopter Kamov K-32 izazvao je interes makedonskih vlasti zbog svoje visoke nosivosti i sposobnosti gašenja na teško dostupnim terenima. Ovaj helikopter se koristi namjenski za gašenje požara, za razliku od Bell 212 koji je bio stacioniran u Trebinju.

Komandant helikopterske jedinice, Nenad Nedić, istakao je značaj i vrijednost helikoptera Kamov K-32 te je naglasio da se ovim putem pruža prva pomoć izvan granica Srbije.

Srbija i Sjeverna Makedonija nastavljaju suradnju i pružanje podrške jedni drugima u slučajevima prirodnih katastrofa. Ova akcija pokazuje solidarnost među susjednim zemljama i spremnost da se pruži pomoć u teškim situacijama.

Srbijansko Ministarstvo odbrane objasnilo je pod kojim uslovima strani helikopteri mogu gasiti požare u Bosni i Hercegovini, kao odgovor na zahtjev Srbije da helikopter Kamov K-32 pomogne i u tom području.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -