Petak, 20 Septembra, 2024
HomePozitivnoBiznisBeč premašio ciljeve solarnih sistema za 50 megavata vršne snage

Beč premašio ciljeve solarnih sistema za 50 megavata vršne snage

Beč, prijestolnica Austrije, nastavlja pratiti napredak u širenju solarnih sistema, a ove godine su već prije polovine postigli i premašili cilj od dodatnih 50 megavata vršne snage. Trenutno u Beču postoji 10.000 solarnih elektrana koje proizvode dovoljno energije za snabdijevanje preko 57.500 domaćinstava, uključujući više od 1.500 novih sistema priključenih od početka godine.

Ovaj napredak ima veliki utjecaj na zaštitu okoliša jer se godišnje uštedi 45.756 tona CO2. Bečke gradske vlasti ciljaju da do 2030. četvrtina bečke populacije bude snabdjevena solarnom energijom. Jedan od ključnih faktora uspjeha je uključivanje građana u proces energetske tranzicije putem pojednostavljenja procedura i savjetodavnih programa.

Brzi rast solarnih sistema u Beču rezultat je povećanja broja privatnih kuća i preduzeća koja koriste solarne panele. Gradski vlasti također doprinose ovom trendu instaliranjem novih sistema na gradskim i općinskim zgradama. Samo ove godine, 15 sunčanih elektrana ukupne snage od 2,5 megavata je instalirano na gradskim površinama, a planira se još dodatnih osam megavata u narednim mjesecima.

Energetsko preduzeće Wien Energie je također angažirano u ovoj inicijativi, planirajući oko 300 projekata do 2028. godine.

Bečki program solarne ofanzive obuhvata široku paletu informacija i poticaja. Od početka godine, veliki paket poticaja dostupan je za solarni sisteme do 1.000 kilovata vršne snage, uključujući instalaciju solarnih panela na višespratnim zgradama, krovovima i proširenje postojećih sistema. Poticaji su dostupni tokom cijele godine, a grad subvencionira i solarne sisteme koji su oslobođeni poreza na dodanu vrijednost.

Ovaj kontinuirani napredak Beča u korištenju solarne energije ne samo da smanjuje emisije CO2, već i stvara održive energetske izvore za budućnost. Beč nastavlja biti primjer mnogim gradovima u svijetu koji teže ekologiji i održivosti.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -