Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetTajvan povećava svoje sposobnosti za odbranu uslijed Trumpovih kontroverznih komentara

Tajvan povećava svoje sposobnosti za odbranu uslijed Trumpovih kontroverznih komentara

Odgovarajući na Trumpove nedavne kontroverzne komentare, premijer Cho Jung-tai izjavio je da Tajvan i Sjedinjene Američke Države (SAD) imaju dobre odnose unatoč nedostatku formalnih veza, ali je istovremeno naglasio da Tajvan aktivno radi na jačanju svojih sposobnosti za odbranu.

U intervjuu za Bloomberg Businessweek, američki predsjednik Donald Trump izjavio je kako bi mogao razmotriti obranu Tajvana od Kine ako bude ponovno izabran na predstojećim američkim izborima. Kineska Komunistička partija tvrdi da je Tajvan njihova pokrajina i da planira njegovo pripajanje sile. Iako SAD formalno ne priznaju Tajvan kao državu, oni su njegov najvažniji sigurnosni partner.

Trump je izjavio da bi Tajvan trebao platiti za svoju sigurnost, objašnjavajući da SAD djeluju kao osiguravajuće društvo i da Tajvan ne pruža dovoljno za uzvrat.

SAD kontinuirano prodaju oružje Tajvanu u skladu s zakonom kako bi mu pomogli u samoodbrani, a ta prodaja je značajno porasla za vrijeme Trumpovog mandata. Međutim, Trumpovi nedavni komentari stvaraju sumnju u dosadašnju podršku Tajvanu.

Predsjednik je također primijetio sve veću vojnu agresiju Kine prema Tajvanu i izrazio svoje sumnje u efikasnost američke podrške. Osim toga, on je optužio Tajvan da je preuzeo veliki dio američke industrije poluprovodnika, iako nije pružio nikakve dokaze za tu tvrdnju.

Premijer Tajvana naglasio je važnost jačanja vojnih kapaciteta zemlje kao odgovor na ove komentare. Tajvan nastavlja raditi na održavanju svoje sigurnosti i suvereniteta, te je opredijeljen za očuvanje stabilnosti u regiji.

Ostaje da se vidi kakav će biti daljnji razvoj odnosa između SAD-a, Kine i Tajvana, ali jedno je sigurno – Tajvan neće odustati od borbe za svoju samostalnost i sigurnost.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -