Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetJ.D. Vance - Od marinca do potencijalne "opasnosti po demokratiju"

J.D. Vance – Od marinca do potencijalne “opasnosti po demokratiju”

Kada je J.D. Vance najavljen kao potpredsjednički kandidat na Republikanskoj nacionalnoj konvenciji, politički svijet je zadržao dah. Iako su se spominjala imena poput Douga Burguma ili Marco Rubia, Trump je izabrao 39-godišnjeg senatora iz Ohija, koji se tek prije tri godine uključio u politiku. Reakcije su bile ekspresne i jasne, a politički analitičari bliski Demokratskoj stranci smatraju Vancea “opasnošću po demokratiju”.

Rođen u vrijeme napada na New York 11. septembra 2001. godine, Vance je završavao srednju školu. Nakon mature, pridružio se marincima i 2005. godine je kao novinar boravio u Iraku. Osvojio je dvije medalje za svoje ponašanje tokom vojničke karijere. Po povratku u Ohio, završio je fakultet političkih nauka i psihologije kao jedan od najboljih studenata.

Od 2009. do 2016. Vance je radio na knjizi “Hillbilly Elegy: A Memoir of a Family and Culture in Crisis”, koja je postala bestseller. Knjiga obrađuje njegovo iskustvo odrastanja u “rust beltu”, američkom pojasu hrđe, gdje su mnoge porodice ostale u teškom ekonomskom stanju nakon deindustrializacije.

Vanceova iznenadna kandidatura za potpredsjednika izazvala je miješane reakcije. S jedne strane, njegova priča o uspjehu i borbi iz siromaštva osvaja mnoge glasače. S druge strane, politički analitičari izražavaju zabrinutost zbog njegovog nedostatka iskustva i radikalnih političkih stavova.

Bilo kako bilo, J.D. Vance je postao središnja figura u trci za Bijelu kuću. Ostaje da se vidi hoće li njegova priča odraslog dječaka iz rust belt-a privući dovoljno birača i hoće li njegove političke ideje prevagnuti.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -