Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetDonald Trump se sastao s Borisom Johnsonom i najavio podršku Ukrajini

Donald Trump se sastao s Borisom Johnsonom i najavio podršku Ukrajini

Bivši američki predsjednik Donald Trump i bivši britanski premijer Boris Johnson sastali su se nedavno kako bi razgovarali o važnim pitanjima, uključujući i situaciju u Ukrajini. Trump je objavio fotografiju s njihovog susreta na svojoj društvenoj mreži Truth Social i u komentaru je istakao: “Lijep sastanak sa bivšim premijerom Borisom Johnsonom, vrlo fin momak!”
Johnson se također oglasio o susretu na mreži X, ističući važnost podrške Ukrajini i jačanju demokratije. “Lijepo je upoznati predsjednika Trumpa koji je u vrhunskoj formi nakon sramnog atentata na njega. Razgovarali smo o Ukrajini i ne sumnjam da će on biti snažan i odlučan u podršci toj zemlji i odbrani demokratije”, kazao je Johnson u svom objavi na Twitteru.

Dvojica lidera su već duže vrijeme povezana, a Johnson je nekada bio poznat kao “britanski Tramp”. Međutim, nakon turbulentnog premijerskog mandata, Johnson je bio primoran podnijeti ostavku 2022. godine. To je dovelo do pada popularnosti Konzervativne stranke, a Laburistička partija je nedavno ubjedljivo pobijedila na izborima.

Ovaj susret između Trumpa i Johnsona ima poseban značaj zbog situacije u Ukrajini. Nakon ruske invazije na tu zemlju, podrška zapadnih lidera je od izuzetne važnosti za jačanje ukrajinskih snaga i odbranu demokratije u tom regionu. Trump je najavio snažnu podršku Ukrajini, a Johnson nema sumnje u njegovu odlučnost.

Očekuje se da će ova podrška biti od velike važnosti za buduću politiku prema Ukrajini, ali također će imati utjecaja na odnose između Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije. Oba lidera su poznata po svojim snažnim politikama i odlučnosti, stoga se očekuje da će njihova saradnja imati pozitivne rezultate u rješavanju međunarodnih pitanja.

Trumpova objava na Truth Socialu privukla je veliku pažnju javnosti, a susret između nekadašnjeg američkog i britanskog lidera definitivno će imati odjeka u medijima. Očekuje se da će ova vijest biti tema brojnih analiza i komentara koji će detaljnije sagledati i ocijeniti političke implikacije ovog susreta.

Ukrajina će, s druge strane, biti zahvalna na podršci koju dobija od ova dva lidera. Uz njihovu snažnu podršku, Ukrajina će imati veće šanse u suočavanju s trenutnom krizom i jačanju svoje pozicije na međunarodnoj sceni.

Sada ostaje vidjeti kako će se dalje razvijati odnosi između Trumpa i Johnsona, ali jedno je sigurno – njihov susret i podrška Ukrajini će imati dugoročne posljedice na međunarodnu politiku i odnose između SAD-a i Velike Britanije.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -