Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeSportNogometNogometašice BiH u play-offu za odlazak na Evropsko prvenstvo

Nogometašice BiH u play-offu za odlazak na Evropsko prvenstvo

Ovogodišnje kvalifikacije za Evropsko prvenstvo za žene donose nešto drugačiji format, a nogometašice Bosne i Hercegovine uspjele su se plasirati u play-off za odlazak na veliko natjecanje. Kroz Ligu nacija, BiH se nadmetala u Ligi B, gdje tri od četiri selekcije izboriti mjesto u play-offu.

Ekipa izabranica trenera Selvera Hodžića već je ranije osigurala plasman u play-off, ali nije uspjela okončati kvalifikacije pobjedom. U posljednjem kolu su poražene s rezultatom 2:0 od Sjeverne Irske.

Prvi gol na utakmici postigla je Keri Halliday u 47. minuti, iskoristivši neopreznost dvije bh. igračice. Nakon brze kontri, uspješno je savladala Alminu Hodžić. Nadu za povratak u utakmicu ugasila je Lauren Wade u 67. minuti, postigavši drugi gol za Sjevernu Irsku tek nakon što je ušla s klupe.

Iako su poražene, nogometašice BiH su završile kvalifikacije na trećem mjestu sa sedam osvojenih bodova. Na prvom mjestu je Portugal s 16 bodova, dok je Sjeverna Irska na drugom mjestu s 10 bodova. Malta je završila posljednja sa samo jednim osvojenim bodom.

Ovaj rezultat omogućava Bosni i Hercegovini nastup u play-offu za odlazak na Evropsko prvenstvo. Za plasman na Euro, bh. nogometašicama će biti potrebno osvojiti polufinale i finale koje su zakazane za oktobar i novembar.

Uprkos porazu u posljednjem kolu, nogometašice BiH imaju priliku ostvariti povijesni uspjeh i izboriti se za mjesto na prestižnom natjecanju. Svi oči sada su uprte u nadolazeći play-off, gdje će se BiH boriti za svoje mjesto na Evropskom prvenstvu.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -