Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetAttalova ostavka prihvaćena, Francuska vlada ostaje u tehničkom mandatu

Attalova ostavka prihvaćena, Francuska vlada ostaje u tehničkom mandatu

Kabinet predsjednika Francuske objavio je da je i zvanično prihvaćena Attalova ostavka. Prema planu, trenutna vlada će ostati u tehničkom mandatu s limitiranim ovlastima dok se ne izabere novi premijer.

Međutim, postupak formiranja nove vlade je trenutno “na hlađenju” zbog udružene ljevice, odnosno Novog narodnog fronta (NFP). Ova skupina partija s lijeve strane političkog spektra nominalno je pobijedila na nedavnim parlamentarnim izborima u Francuskoj.

S ukupno 180 zastupničkih mjesta, NFP predstavlja najveću grupu u novom sazivu parlamenta. Slijede ih koalicija Ansambl s 159 mjesta, te ekstremno desno Nacionalno okupljanje s 142 zastupnika.

Očekuje se da će vladajuću koaliciju formirati Ansambl i NFP, uz izbor novog premijera iz stranke s najviše zastupnika. Međutim, budući da NFP čine četiri velike stranke, još nije donesena odluka o njihovom lideru i kandidatu za premijera.

Dok god nema konsenzusa unutar NFP, Attal će i dalje obavljati dužnost predsjednika francuske vlade. U međuvremenu, ostaje vidjeti kako će se politička situacija razvijati i ko će preuzeti vođenje Francuske u narednom periodu.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -