Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetIDF saopćio manjak tenkova i municije nakon ratnih oštećenja

IDF saopćio manjak tenkova i municije nakon ratnih oštećenja

Izraelska odbrambena snaga (IDF) je javno saopćila da se suočava s manjkom tenkova i municije nakon što su mnogi od njih oštećeni u ratnim operacijama. Ovo priznanje dolazi kao odgovor na zahtjev žena boraca oklopnog korpusa koje su zatražile raspoređivanje u borbama u Gazi.

Prema sudskim podnescima koje je IDF podnio Vrhovnom sudu, nedostatak opreme i municije dovelo je do odluke načelnika vojnog štaba da odgodi uključivanje žena u borbene položaje sve do novembra 2025. godine. Glavni razlog za ovakvu odluku je ozbiljan manjak u arsenalu oklopnog korpusa.

IDF je prvi put javno priznao problem nedostatka opreme, municije i vojnih vojnika nakon ratnih sukoba koji su izbili u oktobru prošle godine. “Broj operativnih tenkova u korpusu je nedovoljan za potrebe rata i za provođenje eksperimenata raspoređivanja žena. Trenutno radimo na povećanju arsenala. IDF je već regrutirao veliki broj vojnika kako bi zamijenio one koji su ubijeni ili ranjeni, te se ne može posvetiti ovom eksperimentu dok rat traje”, navodi se u IDF-ovom podnesku.

Žene koje su već služile i zapovijedale tenkovima na granici s Gazom 7. oktobra prošle godine odigrale su ključnu ulogu u borbama. Međutim, njihovi zahtjevi da budu nastavljene biti raspoređene u Gazi su odbijeni, zbog čega su se žene obratile Vrhovnom sudu u žalbi.

Ovaj manjak tenkova i municije ocrtava ozbiljne izazove s kojima se IDF trenutno suočava. Očekuje se da će vojska i dalje raditi na poboljšanju situacije i učiniti sve što je moguće kako bi osigurala adekvatnu opremljenost za potrebe obrane.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -