Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetNjemačke vlasti pretražuju objekte povezane s desničarskim ekstremističkim časopisom Compact

Njemačke vlasti pretražuju objekte povezane s desničarskim ekstremističkim časopisom Compact

Vlasti u četiri njemačke savezne države izvršile su pretrage objekata povezanih s desničarskim ekstremističkim časopisom Compact, nakon što je ministarstvo unutrašnjih poslova u utorak zabranilo ovo izdanje, navodeći da radi protiv ustavnog poretka. Pretrage su obuhvatile prostorije časopisa, kao i domove njegovih vodećih osoba, uprave i vodećih dioničara u Brandenburgu, Hessenu, Saskoj i Saskoj-Anhaltu.

Ministrica unutrašnjih poslova Nancy Faeser istakla je da je Compact centralno glasilo desničarske ekstremističke scene te da časopis na nevjerojatan način potiče mržnju prema Jevrejima, osobama s migracijskom prošlošću te prema parlamentarnoj demokraciji. Ministarstvo je saopćilo da ovaj mjesečnik, koji ima nakladu od 40.000 primjeraka i široku prisutnost na društvenim mrežama, širi koncept društva koji teži prikazivanju određenih etničkih skupina kao građana drugog reda, stvarajući klimu marginalizacije.

Zabrana koja se odnosi i na kompaniju kćerku Compacta, Conspect Film, zabranjuje bilo kakav nastavak dosadašnjih aktivnosti ovog časopisa. Glavni urednik Compacta, Juergen Elsaesser, nije odmah odgovorio na e-mail sa zahtjevom za komentar.

Pretraživanjem objekata povezanih s Compactom, vlasti su imale za cilj zaplijeniti imovinu i druge dokaze koji bi mogli biti od značaja za istragu. Očekuje se da će ova zabrana imati značajan utjecaj na širenje desničarskog ekstremizma putem medija i društvenih mreža.

Desničarski ekstremizam predstavlja ozbiljan problem u Njemačkoj, a zabrana Compacta je dio šireg napora vlasti da se suzbije ovaj oblik ekstremizma i promiče tolerancija i poštivanje demokratskih vrijednosti.

Ostaje za vidjeti kakav će biti daljnji razvoj situacije, ali ova akcija vlasti predstavlja važan korak u suzbijanju desničarskog ekstremizma u Njemačkoj.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -