Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomePozitivnoBiznisLokalne vlasti naplaćivale ulazak u grad: Cijena će se udvostručiti

Lokalne vlasti naplaćivale ulazak u grad: Cijena će se udvostručiti

Lokalne vlasti Venecije su pokrenule projekt naplate pet eura za dnevni ulazak u grad, koji su nazvali uspješnim. Izjavili su kako će se ovaj sistem nastaviti primjenjivati i 2025. godine, ali uz udvostručenje cijene na 10 eura dnevno.

Ova odluka izazvala je podijeljena mišljenja. Vlasti tvrde da je ulaznica uspješno suzbila masovne grupe turista, smanjila gužve i omogućila veću kvalitetu boravka za stanovnike Venecije. Međutim, kritičari smatraju da je ova ulaznica imala samo minimalni uticaj na smanjenje broja turista, te da je novac od naplate ulaska trebalo usmjeriti u rješavanje problema koje stanovnici grada svakodnevno susreću.

Iako se očekivala i naplata kazni za ulazak u grad bez karte, iz lokalnih vlasti naglašavaju da nisu izrečene nikakve sankcije, iako je bilo prekršaja. Ipak, nezadovoljni stanovnici Venecije smatraju da bi ove kazne bile neophodne kako bi se osiguralo poštivanje propisa.

Projekat naplate ulaznice za posjetitelje grada Venice je, bez sumnje, podigao puno prašine i izazvao brojne reakcije. Vrijeme će pokazati da li će se cijena od 10 eura dnevno zaista obeshrabriti navalu turista ili će biti potrebne druge mjere kako bi se zaštitio jedan od najpoznatijih gradova na svijetu.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -