Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiRegijaDubrovnik obara rekorde: Najviša temperatura mora ikad zabilježena u Hrvatskoj

Dubrovnik obara rekorde: Najviša temperatura mora ikad zabilježena u Hrvatskoj

U Dubrovniku je zabilježena najviša temperatura mora u historiji Hrvatske, objavio je Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ). U ranim popodnevnim satima temperatura mora dostigla je nevjerojatnih 29.7 stepeni. Time je oboren rekord koji je godinama držao Rab sa izmjerjenih 29.5 stepeni još 2015. godine.

Nisu samo Dubrovnik i Rab obarali rekorde. Prema podacima DHMZ-a, temperature mora danas se nisu spuštale ispod 26 stepeni, a na nekim lokalitetima poput Mljeta, Malinske i Crikvenice dostigle su i iznad 29 stepeni. Ovi alarmantno visoki podaci temeljeni su na posljednjih 15 godina i pokazuju naglo povećanje temperatura mora u hrvatskim vodama.

Naučnici upiru prstom na nepovoljan utjecaj klimatskih promjena kao glavnog razloga ovog dramatičnog porasta temperatura mora. Negativne posljedice globalnog zagrijavanja sve su očiglednije, a ovaj rekordni podatak samo je još jedan indikator njegovog utjecaja na morski ekosustav.

Kao turistička destinacija poznata po svojim predivnim plažama i kristalno čistom moru, Hrvatska će se suočiti s izazovima koji proizlaze iz povećanih temperatura. Osim toga, ova situacija će utjecati i na lokalne ribare i uzgajivače koji će morati prilagoditi svoje aktivnosti novim uvjetima.

Znanstvenici upozoravaju da je podrška za sprječavanje daljnjeg zagrijavanja planeta i zaštite morskog okoliša sada više nego ikad prijeko potrebna. Inače, svjedočit ćemo ne samo ranijim dolascima ljeta i rekordno visokim temperaturama mora, već i ozbiljnim narušavanjima fragilnih ekosustava na kojima ovisi ljepota i bogatstvo hrvatske obale.

Citat:
“Ovaj rekord u Dubrovniku nije samo briga za Hrvatsku, već svijet. Mora se poduzeti hitna akcija kako bi se smanjile emisije stakleničkih plinova i zaštitio naš jedinstveni morski svijet”, upozorio je dr. Marko Marković, stručnjak za klimatske promjene.

Navedeni podaci dodatno potvrđuju hitnost borbe protiv klimatskih promjena kako bi se očuvala priroda naše prekrasne obale i sve što ona pruža.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -