Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetOrbanovo predsjedavanje izazvalo konflikte u Evropskoj uniji

Orbanovo predsjedavanje izazvalo konflikte u Evropskoj uniji

Nakon što je Mađarska 1. jula preuzela predsjedavanje Evropskom unijom, mađarski zvaničnici suočili su se s nizom odbijenica i konflikata s vodećim institucijama EU. Najnovije informacije ukazuju na to da je Evropska komisija zatražila od svojih komesara da ne prisustvuju neformalnim sastancima ministara tokom mađarskog predsjedavanja.

Prema izvještaju portala Politico, Komisija je ovim potezom, umjesto slanja državnih službenika na sastanke, željela poslati jasnu poruku Budimpešti da je njen pristup neprihvatljiv. Ovo se tumači kao još jedno poniženje za mađarske zvaničnike.

Jedan od glavnih sporova koji izaziva nezadovoljstvo u Briselu jeste Orbanovo ponašanje u prvim danima predsjedavanja, kada je posjetio Kinu i Rusiju, sastavši se s predsjednikom Vladimirom Putinom. Također, Orban se sastao s republikanskim kandidatom za predsjednika SAD-a, Donaldom Trumpom, u njegovoj rezidenciji na Floridi, što je također izazvalo negodovanje.

Zvaničnici EU smatraju da je glavni problem u tome što Orban nije konsultovao predstavnike svih zemalja članica prije ovih susreta, već je djelovao “na svoju ruku”. Ovakvo ponašanje smatra se nepoštovanjem institucija EU i izaziva ozbiljnu zabrinutost među zemljama članicama.

Očekuje se da predsjedavanje Mađarske nastavi izazivati napetosti i konflikte u Evropskoj uniji. Ostaje da se vidi kako će se situacija dalje razvijati i da li će Orban biti primoran promijeniti svoj pristup i uskladiti ga s očekivanjima ostalih članica EU.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -