Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetDonald Trump favorit za povratak u Bijelu kuću, ali njegova ekonomska politika...

Donald Trump favorit za povratak u Bijelu kuću, ali njegova ekonomska politika izaziva zabrinutost u Evropi

Prema političkim analitičarima iz SAD-a, bivši predsjednik Donald Trump trenutno je favorit za povratak u Bijelu kuću, nakon što je preživio pokušaj atentata. Procjenjuje se da ima značajnih 71 posto šanse za pobjedu, dok aktuelni predsjednik ima tek oko 18 posto šanse. Međutim, Trumpova ekonomska politika izaziva zabrinutost u Evropi.

Jedna od najnovijih najava Trumpove politike uključuje nametanje tarife od 10 posto na svu uvezenu robu u SAD-u, a to uključuje i Evropu. Ova politika bi sigurno imala negativan utjecaj na Evropsku uniju, s obzirom na to da mnoge države članice izvoze velike količine robe u SAD. Prema analizi, najviše bi izgubila Njemačka, a iza nje slijede Italija i Finska.

Pored politike tarifa na uvezenu robu, Evropa se također brine zbog Trumpovih najava o NATO-u i Ukrajini. Trump je najavio da će ponovo tražiti od država članica NATO-a da povećaju trošenje na odbranu na 2 posto BDP-a. Ovo je izazvalo zabrinutost u Evropi, s obzirom na to da bi države članice morale povećati svoje budžete za odbranu kako bi zadovoljile ove zahtjeve.

Također, postoji i opasnost da bi Trump smanjio ili čak ukinuo finansijsku pomoć Ukrajini, koju trenutno daje oko 40 milijardi dolara godišnje. Ako se to dogodi, zemlje članice Evropske unije morale bi nadoknaditi tu finansijsku podršku.

Sve ove najave Trumpove politike izazivaju ozbiljnu zabrinutost u Evropi i mogu imati značajan utjecaj na odnose između SAD-a i EU. Ostaje da se vidi kako će se ovi politički i ekonomski potezi odraziti na budućnost i stabilnost međunarodnih odnosa.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -