Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetU Sjevernoj Makedoniji uvedena potpuna zabrana kretanja u šumama radi prevencije šumskih...

U Sjevernoj Makedoniji uvedena potpuna zabrana kretanja u šumama radi prevencije šumskih požara

Danas je u Sjevernoj Makedoniji uvedena potpuna zabrana kretanja u šumama i po šumskom zemljištu. Ova mjera je donesena na zahtjev Javnog preduzeća Nacionalne šume, a Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede je podržalo takvu odluku. Razlog za ovu zabranu je povećana opasnost od pojave šumskih požara na otvorenom prostoru.

Potpuna zabrana kretanja u šumama i po šumskom zemljištu važi za teritoriju kojom gazduje Javno preduzeće Nacionalne šume. Ova zabrana stupa na snagu već danas, 15. jula, i trajat će od šest do 20 sati, do daljnjeg. Odluka o trajanju zabrane kretanja u šumi bit će donesena na osnovu procjene smanjenja rizika od šumskih požara.

S obzirom na uvedenu zabranu, kretanje u šumi bit će dozvoljeno samo uz pismeno odobrenje podružnica preduzeća Nacionalne šume. Ovo je važna mjera koja će pomoći u očuvanju šuma i sprečavanju potencijalnih požara.

Prevencija šumskih požara je izuzetno važna za očuvanje biodiverziteta i zaštiti životne sredine. Makedonske vlasti su preduzele ovu zabranu kretanja u cilju smanjenja rizika od požara i zaštite prirode. Ujedno, ova mjera pokazuje brigu države o javnom interesu i sigurnosti građana.

Zabranom kretanja u šumi, makedonsko Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede pokazuje svoju predanost očuvanju šuma i prirode. Nadamo se da će ova mjera doprinijeti smanjenju rizika od šumskih požara i očuvanju ljepote prirode koju Sjeverna Makedonija nudi.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -