Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetBivši guverner Nicholl posjetio Centralnu banku Bosne i Hercegovine

Bivši guverner Nicholl posjetio Centralnu banku Bosne i Hercegovine

Bivši guverner Centralne banke Bosne i Hercegovine (CBBiH), gospodin Nicholl, nedavno je posjetio ovu instituciju. Nakon impresivne karijere koja je uključivala rad u Banci za rezerve Novog Zelanda i u Svjetskoj banci, gospodin Nicholl postao je guverner CBBiH u oktobru 1997. godine.

Njegov mandat obilježila su značajna dostignuća, među kojima su uvođenje konvertibilne marke u opticaj, uspostava modernih platnih sistema te vezivanje konvertibilne marke za euro. Ova posljednja akcija dogodila se nakon povlačenja njemačke marke, za koju je konvertibilna marka bila vezana, a prije nego što je euro postao jedinstvena evropska valuta.

Prilikom posjete CBBiH, gospodin Nicholl održao je prezentaciju za službenike CBBiH, goste i predstavnike komercijalnih banaka i agencija. Na početku prezentacije prisutne je pozdravila guvernerka Selimović, koja je izrazila zadovoljstvo Nichollovom posjetom i istakla da se i danas osjeća njegovo prisustvo u svakodnevnom radu.

“Danas, 20 godina nakon Nichollovog mandata, još uvijek čujemo o njegovim postignućima. Njegovo nasljeđe je značajno i i dalje vidljivo u našem radu”, izjavila je guvernerka Selimović.

Na prezentaciji su prisustvovali i bivši guverneri CBBiH, gospoda Kemal Kozarić i Senad Softić, što je dodatno ojačalo važnost i simboliku ovog susreta.

Posjeta gospodina Nicholla Centralnoj banci Bosne i Hercegovine svjedoči o značaju i ugledu ove institucije i ukazuje na postignuća koja su ostvarena tijekom godina. Nichollova posjeta je također bila prilika za zaposlene u CBBiH da se upoznaju s njegovim radom i da uče od njegovog iskustva.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -