Petak, 20 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetTurska obilježava godišnjicu pokušaja puča

Turska obilježava godišnjicu pokušaja puča

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan istakao je danas ponosan povodom godišnjice pokušaja puča iz 2016. godine. Danas, 15. jula, Turska se sjeća epske borbe svog naroda koji se goloruk suprotstavio tenkovima i smrtonosnom oružju. Erdogan se obratio građanima nakon posjete Spomeniku šehidima 15. jula u Istanbulu, koji se nalazi u neposrednoj blizini “Mosta šehida 15. juli”.

“Sa velikim ponosom se prisjećamo epske borbe našeg naroda koji je golim rukama stao u zaštitu svoje nezavisnosti. Ovaj narod će uvijek razbiti svaku igru koja pokušava ograničiti njegovu slobodu. Do Sudnjeg dana nećemo oprostiti onima koji umanjuju težinu ovog događaja”, izjavio je Erdogan.

Pokušaj puča izvršila je teroristička organizacija Fetullahci (FETO) koja je odgovorna za krvavi napad. Predvođena Fetulahom Gulenom, kojeg Turska traži da bude izručen iz Sjedinjenih Američkih Država, FETO se infiltrirao u turske institucije i namještao ispite kako bi napredovao u službi.

Pokušaj puča bio je krvav, sa velikim brojem žrtava. U napadu je poginulo 252 osobe, a više od 2.730 je ranjeno. Istraživanje o FETO organizaciji pokazalo je da je ova teroristička grupa globalna prijetnja ne samo Turskoj, već i ostalim državama u kojima je aktivna.

Danas Turska obilježava godišnjicu ovog događaja, podsjećajući se hrabrosti svog naroda i upozoravajući na opasnost koju terorističke organizacije poput FETO mogu predstavljati.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -