Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetTurska poziva sirijski režim na mir, ali neće napustiti sirijsku opoziciju

Turska poziva sirijski režim na mir, ali neće napustiti sirijsku opoziciju

Nadamo se da će sirijski režim cijeniti poziv predsjednika Recepa Tayyipa Erdoğana na mir, izjavio je Fidan, glasnogovornik turske vlade. Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa saudijskim ministrom vanjskih poslova Faisalom bin Farhanom Al Saudom, Fidan je naglasio da Turska neće napustiti sirijsku opoziciju koju je godinama podržavala.

“Nećemo promijeniti naš stav prema sirijskoj opoziciji. Ne možemo zaboraviti žrtvu koju su podnijeli protiv terorizma. Nećemo ih napustiti”, rekao je Fidan novinarima u Istanbulu. Ova izjava dolazi uoči očekivanog sastanka Fidana sa sirijskim predsjednikom Basharom Assadom.

Turska, koja je ugostila veliki broj sirijskih izbjeglica, također je saopćila da neće protjerati izbjeglice i da im omogućava mogućnost dobrovoljnog povratka u Siriju. Fidan je naglasio da je predsjednik Erdogan slijedio viziju mira od Bliskog istoka do Afrike, te da Turska uvijek podržava dijalog, bilo neizravan ili izravan.

Ministar vanjskih poslova Al Saud je istaknuo da su Turska i Saudijska Arabija uvijek bile za mir u regiji. Također je spomenuo da su bili uključeni u razgovore za normalizaciju u prošlosti uz posredovanje Rusije i Irana, ali da su ti razgovori trenutno u zastoju.

Uprkos tome, Fidan je naglasio da pozivanje na mir nije slabost, već potreba regije u kojoj se nalaze. Turska nastoji održavati otvorene kanale komunikacije i dijaloga kako bi postigla mir na Bliskom istoku.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -