Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetKineske i ruske pomorske snage izvele zajedničke vojne vježbe na Tihom okeanu

Kineske i ruske pomorske snage izvele zajedničke vojne vježbe na Tihom okeanu

Kineske i ruske pomorske snage nedavno su izvele zajedničke vojne vježbe na zapadnom i sjevernom dijelu Tihog okeana, saopćeno je iz kineskog ministarstva odbrane. U saopćenju se ističe da ova operacija nema nikakve veze s međunarodnim i regionalnim situacijama te da nije usmjerena prema trećoj strani.

Vježba, koja traje od početka jula pa do sredine istog mjeseca, odvija se u provinciji Guangdong. Cilj ove vježbe je demonstracija sposobnosti kineske mornarice u rješavanju sigurnosnih prijetnji i očuvanju mira i stabilnosti na globalnom i regionalnom nivou. Državna televizija CCTV izvijestila je da ova vježba uključuje antiraketne vježbe, udare s mora i protuzračnu odbranu.

Kako javlja novinska agencija Xinhua, ove zajedničke vježbe uslijedile su nakon tenzija Kine sa NATO saveznicima prošle sedmice. Na samitu u Washingtonu, 32 članice NATO-a su izdale saopćenje u kojem su istakle zabrinutost zbog sve veće uloge Kine u vojnim operacijama, posebno u kontekstu ruskog rata protiv Ukrajine. Evropske i sjevernoameričke članice, zajedno sa svojim partnerima, sve više vide KINU i Rusiju kao zajedničku prijetnju sigurnosti.

Ove vojne vježbe su još jedan pokazatelj jačanja vojne saradnje između Kine i Rusije. Ova bilateralna saradnja u vojnom sektoru nastavlja rasti, a zajedničke vježbe poput ove pokazuju sve bliže odnose između ove dvije zemlje.

Vježba koja je nedavno provedena na zapadnom i sjevernom dijelu Tihog okeana svakako je izazvala globalnu pažnju. Njeno značenje i posljedice su još nejasne, ali sigurno je da će ovaj događaj nastaviti izazivati interes stručnjaka za međunarodne odnose i vojne stratege.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -