Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetIzraelsko bombardovanje UN-ove škole u Gazi odnijelo najmanje 15 života

Izraelsko bombardovanje UN-ove škole u Gazi odnijelo najmanje 15 života

Najmanje 15 Palestinaca je izgubilo život u nedjelju u napadu na školu koju vodi Ujedinjene nacije (UN) u Pojasu Gaze. Škola Abu Oreiban u izbjegličkom kampu Nuseirat služila je kao sklonište za raseljene Palestince, ali je postala meta izraelskog bombardovanja.

Izraelski napad je rezultirao i sa najmanje 80 povrijeđenih osoba, uključujući i djecu i žene, navodi se u saopštenju bolnice Al-Awda. Ovim napadom se krši rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a koja zahtijeva hitan prekid vatre.

Ova tragedija dolazi samo dan nakon izraelskog napada u južnom Pojasu Gaze, u kojem je stradalo najmanje 90 ljudi, a više od 300 je povrijeđeno. Izrael nastavlja sa žestokim napadima na Pojas Gaze od prošle godine, premašujući granice rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a.

Od početka oktobra prošle godine, više od 38.500 Palestinaca je izgubilo život u izraelskim napadima, dok je više od 88.800 osoba ranjeno. Međunarodni sud pravde je optužio Izrael za genocid.

Ovaj napad na UN-ovu školu još jednom ukazuje na izuzetno tešku humanitarnu situaciju u Gazi, gdje hiljade ljudi živi u stalnom strahu za svoje živote i bez mogućnosti osnovnih životnih potreba.

UN i međunarodna zajednica osuđuju ovakve napade i zahtijevaju prekid vatre i zaštitu civila. Ipak, situacija u Gazi ostaje napeta i neizvjesna.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -