Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetStručnjak za balistiku o atentatu na Trumpa: "Nevjerojatno je da se radilo...

Stručnjak za balistiku o atentatu na Trumpa: “Nevjerojatno je da se radilo o fingiranom napadu”

Hrvatski vještak za balistiku, Dubravko Gvozdanović, izjavio je za Jutarnji list da je potpuno nevjerojatno da je atentat na Donalda Trumpa bio fingiran. Prema njegovim riječima, ukoliko je hitac zaista upućen s udaljenosti od 150 do 200 metara, nije moguće da napadač nije želio ubiti Trumpa.

Gvozdanović, koji je sam praktični strijelac i takmičar u gađanju, ističe da se pri ocjenjivanju takvih situacija uzimaju u obzir ne samo udaljenost već i dinamika kretanja mete. Gađanje statične mete je jedno, ali pucati na živu osobu koja se kreće je sasvim drugačija situacija.

“Jedno je takav hitac isporučiti u kontrolisanim uslovima, a drugo je pucati na živu osobu. Nemoguće je da je neko s takve udaljenosti ciljao baš u Trumpovo uho ili želio samo okrznuti njegovu kožu.”, kaže Gvozdanović, odbacujući sumnje u fingirani atentat.

Prema izvještajima američkih medija, pored napadača koji je ranio Trumpa, pronađena je puška AR-15, najpopularnija poluautomatska puška na američkom tržištu. Gvozdanović objašnjava da iako je kalibar puške AR-15 civilni 223 Remington, taj metak je po dimenzijama ekvivalentan vojnom NATO kalibru 5,56 X 45. Ovaj kalibar je izuzetno snažan i ubojit, te bi mogao ubiti Trumpa da je pogodio neki vitalni dio tijela.

Ovi podaci pružaju jaku osnovu za vjerovanje da atentat na Trumpa nije bio fingiran, već da je napadač s namjerom pucao na njega. Gvozdanović naglašava da je važno ne zaboraviti realnosti balistike prilikom analize ovakvih događaja.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -