Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetPalestinu pogodio napad Izraela: Stotine mrtvih u Gazi, Hamas prekida pregovore

Palestinu pogodio napad Izraela: Stotine mrtvih u Gazi, Hamas prekida pregovore

Neimenovani stariji član pokreta izjavio je da je vođa Brigada Qassam, Mohammed Daif, dobro i da nastavlja s radom nakon što je preživio izraelski napad u južnoj Gazi u kojem je poginulo najmanje 92 osobe. Uz to, drugi neimenovani član Hamas-a izjavio je da je lider Hamasa Ismail Haniyeh obavijestio međunarodne pregovarače o prekidu pregovora s Izraelom.

Napad u južnoj Gazi dogodio se nakon što je IDF izveo strašnu operaciju u kojoj je ubijeno skoro 100 civila. Hamas tvrdi da je meta napada bio “mrtav čovjek koji hoda”. Ovaj napad bio je dio dogovora prve faze šestosedmičnog primirja i razmjene zarobljenika između Izraela i Hamasa.

Hamas je izjavio da je bio fleksibilan u pregovorima i da je bio spreman potpisati sporazum o prekidu vatre i razmjeni zarobljenika. Međutim, zbog neozbiljnosti Izraela, stalnog odugovlačenja, stvaranja opstrukcija i masakra civila, odlučili su prekinuti pregovore.

Situacija u Palestini je sada vrlo napeta, a ljudi diljem svijeta zabrinuti su zbog eskalacije nasilja. Međunarodni pregovarači nastoje smiriti situaciju i pozivaju Izrael na ozbiljan dijalog s Hamasom kako bi se postigao trajni mir.

Očekuje se da će se oko Palestinske krize nastaviti pregovori, ali sve ovisi o spremnosti Izraela da ozbiljno pristupi razgovorima o prekidu vatre i zaštiti civila.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -