Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetIzraelski zračni napad izazvao oštre reakcije: Hamas demantovao ubojstvo vojnog šefa

Izraelski zračni napad izazvao oštre reakcije: Hamas demantovao ubojstvo vojnog šefa

Izraelski zračni napad na Khan Younis, koji je za posljedicu imao mnoge žrtve među civilima, izazvao je oštre reakcije Jordana, Egipta, Saudijske Arabije i humanitarnih organizacija. Sa druge strane, zamjenik šefa Hamasa Khalil Al-Hayya je demantovao tvrdnje da je vojni šef Hamas Mohammed Deif ubijen u tom zračnom napadu.

“Kažemo Netanyahuu da vas Muhammad Deif upravo sada sluša i ismijava vaše laži”, izjavio je Al-Hayya za Al Jazeera. Ovo je izazvalo dodatnu napetost između Izraela i Hamasa, a pokazuje da su tenzije i dalje prisutne u ovom dugotrajnom sukobu.

Premijer Izraela Benjamin Netanyahu je tokom press konferencije odbacio tvrdnje da je zaoštrio svoju poziciju u pregovorima s Hamasom, tvrdeći da se “nije pomaknuo ni za milimetar” od plana koji je predložio američki predsjednik Joe Biden. Ipak, Netanyahu je istakao da neće prihvatiti da Hamas dodaje nove zahtjeve.

Izraelski napad na zonu koja je navodno označena kao sigurna za civile izazvao je ozbiljno negodovanje i osude međunarodne zajednice. Jordan, Egipat, Saudijska Arabija, kao i humanitarne organizacije su istakle svoju zabrinutost zbog visokog broja civilnih žrtava u ovom napadu.

Napetosti između Izraela i Hamasa su se dodatno produbile, a povod za to je demantovanje informacija o ubojstvu vojnog šefa Hamas Mohammeda Deifa. Situacija u ovoj regiji ostaje kritična, a pozivi za prekid nasilja sve su glasniji i urgentniji.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -