Petak, 20 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetIzraelske snage napale visokorangirane vojne komandante Hamasa

Izraelske snage napale visokorangirane vojne komandante Hamasa

Izraelske snage izvršile su zračni napad na dvojicu visokorangiranih vojnih komandanata palestinske militantne organizacije Hamas. Mohammed Deif, komandant Hamasovog vojnog krila, i Rafa'a Salameh, komandant Hamasove brigade Khan Younis, bili su meta ovog napada, potvrdio je izraelski vojni IDF.

Napad se desio u području al-Mawasi i Khan Younisa, u civilnom okruženju, ali ne i u šatorskom kampu za raseljene Palestince, prema navodima vojnih izvora. U to vrijeme, nekoliko desetina Hamasovih operativaca, uključujući stražare, također se nalazilo u području napada.

Unatoč tome što su al-Mawasi i zapadne Khan Younis dio humanitarne zone koju je odredio Izrael, IDF tvrdi da je napad ciljao samo na strateški važne lokacije Hamasa.

U ovom trenutku, IDF još uvijek čeka obavještajne podatke koji će potvrditi da su Deif i Salameh zaista poginuli u ovom napadu. Također, nije jasno da li su među poginulima i civilne osobe.

Hamas je poznat po raketnim napadima na Izrael, dok Izrael uzvraća snažnim vojnim akcijama, tvrdeći da ima pravo na samoodbranu. Ova najnovija dešavanja samo dodatno pogoršavaju napetosti između dvije strane.

Stanovnici izraelskih i palestinskih teritorija nastavljaju živjeti u strahu od eskalacije nasilja i izgubljenih života. Situacija se dodatno komplicira političkom nestabilnošću i borbom za kontrolu nad teritorijama.

Izraelski zračni napadi na vojne komandante Hamasa redovno se dešavaju u okviru općeg sukoba između te dvije strane. Neki smatraju da ovi napadi nanose veliku štetu Hamasu, dok drugi tvrde da samo produbljuju neprijateljstvo i sprečavaju bilo kakve pregovore o trajnom miru.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -