Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetArgentina priznala Hamas kao terorističku organizaciju

Argentina priznala Hamas kao terorističku organizaciju

Ured predsjednika Argentine saopćio je da je Argentina donijela odluku o priznavanju Hamasa kao terorističke organizacije. Ova odluka je donesena zbog niza faktora, uključujući preuzimanje odgovornosti Hamasa za zločine počinjene tokom napada na Izrael 7. oktobra. Ova organizacija ima opsežnu historiju terorističkih napada, a nedavno je otkrivena i povezanost s Islamskom Republikom Iran.

Islamska Republika Iran je proglašena odgovornom za napade na Ambasadu Izraela u Buenos Airesu, koji su odnijeli živote više od 100 građana Argentine. Ovo je doprinijelo odluci Argentine da prizna Hamas kao terorističku organizaciju.

Predsjednik Javier Milei je izrazio svoju posvećenost priznavanju terorista kakvi zaista i jesu. Ova vlada je pokazala političku volju da se Argentina svrsta u zapadnu civilizaciju. Zbog toga je neprihvatljivo da oni koji napadaju ne budu proglašeni teroristima.

Ovo priznanje Hamasa kao terorističke organizacije dolazi nakon posjete predsjednika Mileija Izraelu u februaru 2024. godine, gdje je izrazio svoje simpatije i podršku ovoj državi. Tada je najavio i premještaj argentinske ambasade u Jerusalem.

Ova odluka Argentine ima značajan međunarodni uticaj, pružajući podršku Izraelu i pozicionirajući Argentinu na strani borbe protiv terorizma. Priznavanje Hamasa kao terorističke organizacije također ukazuje na odlučnost Argentine da se suprotstavi svim oblicima terorizma i zaštiti svoje građane.

Argentina se pridružuje brojnim državama koje već priznaju Hamas kao terorističku organizaciju. Ova odluka šalje jasnu poruku da terorizam nema mjesta u međunarodnom društvu.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -