Petak, 20 Septembra, 2024
HomeGastro Kutak"Najbolja janjetina nije u Jablanici! Meso od janjadi sa zanovijetom osvojilo Balkan"

“Najbolja janjetina nije u Jablanici! Meso od janjadi sa zanovijetom osvojilo Balkan”

Pokazano je da najbolja janjetina na Balkanu nije u Jablanici, kako se do sada vjerovalo. Tajna uspjeha krije se u mesu od janjadi koja su pasla specifičnu vrstu trave po imenu zanovijet. Ova endemska biljka daje mesu sočnost i poseban ukus koji su osvojili nepca mnogih ljubitelja janjetine.

Pobjeda nad 107 ekipa iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore i cijelog regiona potvrđuje da je janjetina iz Moskog zaista najbolja na Balkanu. Sa deset članova u ekipi, ovo predstavlja veliko priznanje za ugostiteljski objekat u kojem se poslužuje ovo vrhunsko meso.

Konak je ne samo poznat po janjetini, već i po domaćem vinu i rakiji. Ovaj objekat je često mjesto gdje se okupljaju poznati sportisti, muzičari, glumci, režiseri i scenaristi. Janjetina iz Moskog je široko poznata, a čak se i pojavljuje u nekim filmovima i serijama, najpoznatije u “Lud, zbunjen, normalan”.

Izet Fazlinović, glavni lik iz pomenute serije, opisuje janjetinu iz Moskog kao apsolutni vrhunac u svijetu janjetine. Selo Mosko, sjeverno od Popovog Polja, poznato je po jedinstvenom okusu ovog mesa, koje se dobija od janjadi hranjenih isključivo zanovijetom. Izrazito ukusno i sočno meso izaziva žudnju i sline kod svakoga ko samo pomisli na njega.

Bosanci i Hercegovci su poznati kao veliki ljubitelji janjetine. Uprkos poskupljenju, mnogi stanovnici ove zemlje ne odustaju od tradicije slavljenja bitnih datuma uz janjetinu i roštilj na omiljenim izletištima ili u svojim dvorištima i imanjima.

Janjetina iz Moskog postala je sinonim za vrhunski gastronomski užitak, a ova pobjeda samo je potvrda njenog kvaliteta. Sada je na vlasnicima da i dalje opravdaju titulu najboljeg mesnog specijaliteta na Balkanu.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -