Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetNasilne poplave u Nepalu odnijele autobuse sa putnicima

Nasilne poplave u Nepalu odnijele autobuse sa putnicima

Tri osobe su preživjele i isplivale na sigurno, ali spasioci za sada nisu pronašli autobuse, koje je voda vjerovatno odnijela nizvodno. Rijeke u Nepalu uglavnom su brze zbog planinskog terena. Obilni monsunski pljuskovi u proteklih nekoliko dana doveli su do rasta vodostaja i zamućenja vode, što dodatno otežava uočavanje olupina.

Ministar unutrašnjih poslova Rabi Lamičane rekao je u parlamentu da je 51 putnik nestao i da u potrazi učestvuje više od 500 spasilaca, prenio je AP. Nesreća se desila oko tri sata ujutru u blizini Simaltala, oko 120 kilometara zapadno od glavnog grada.

Autobusi su bili na ključnom auto-putu koji povezuje Katmandu sa južnim dijelom zemlje.

Poplave u Nepalu izazvale su mnoge probleme i u drugim dijelovima zemlje. U protekla 24 časa, 17 ljudi je poginulo, a još tri osobe su povrijeđene zbog odrona u različitim okruzima, izjavio je ministar.

Spasioci su suočeni sa teškim uslovima u potrazi za nestalim autobusima. Brza voda i velika količina nanosa otežavaju pronalazak olupina. Ministarstvo unutrašnjih poslova Nepal pozvalo je građane da budu oprezni i da se suzdrže od putovanja dok se situacija ne stabilizuje.

U međuvremenu, porodice nestalih putnika čekaju na vijest o njihovoj sudbini. Nade su još uvijek prisutne da će se autobusi pronaći i da će putnici biti spašeni.

Ova tragedija još jednom podsjeća na rizike koji su povezani sa monsunskim kišama i poplavama u planinskim područjima. Vlasti u Nepalu trebaju hitno uložiti napore u poboljšanje infrastrukture i mjera zaštite od prirodnih katastrofa kako bi se smanjila mogućnost ovakvih tragičnih događaja u budućnosti.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -