Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeNajnovijeKoncert velikih srca: Violeta Smailović i Zubin Mehta zajedno na pozornici

Koncert velikih srca: Violeta Smailović i Zubin Mehta zajedno na pozornici

Uzbudljiv događaj očekuje nas sutra, 13. jula u Sarajevu kada će se na jednoj pozornici susresti dva velika srca koja kucaju za ovaj prekrasni grad. Violeta Smailović – Huart, izuzetna umjetnica čija muzička inspiracija duboko proizlazi iz Sarajeva, nastupat će kao solistica uz Zubina Mehtu, jednog od najvećih dirigenata današnjice.

Naša poznata violinistica Violeta Smailović otkriva u intervjuu za “Dnevni Avaz” detalje o ovom posebnom koncertu. Opisuje atmosferu koja vlada, i iskazuje očekivanja vezana za posjećenost kulturnih događaja u Sarajevu. Duboko je povezana s ovim gradom i ističe koliko je emocionalno značajan ovaj nastup pod dirigentskom palicom velikog maestra Zubina Mehte.

Posebno se ističe posjeta Zubina Mehte Sarajevu 1994. godine u izuzetno dramatičnim okolnostima. Grad je tada bio pod opsadom, ali je Mehta hrabro došao i izveo čuveni Requiem Wolfganga Amadeusa Mozarta. Sutra nas očekuje drugačija atmosfera, ali isto tako emotivno snažna, uz izvedbu djela Petra Iljiča Čajkovskog, Simfonija br. 5 i Koncerta za violinu i orkestar.

Koncerte Sarajevske filharmonije uvijek prati velika posjeta. Karte za ovaj koncert su se rasprodale u rekordnom roku. Za sve zainteresovane koji nisu uspjeli doći do ulaznica, organiziran je direktan prenos koncerta na Trgu Susan Sontag ispred Narodnog pozorišta putem dva LED ekrana.

Violeta ističe bogatstvo kulturne scene u Sarajevu i kreativnost našeg naroda. Naglašava važnost dolaska na umjetničke koncerte kako bi se podržala kulturna baština, ali i provelo vrijeme u prekrasnim prostorima Narodnog pozorišta.

Violeta Smailović je sam po sebi primjer talenta i posvećenosti muzici. Potječe iz muzičke porodice, a njen otac Avdo Smailović je kompozitor koji je obilježio historiju muzike u BiH. Violeta ističe kako joj je otac bio velika motivacija u ostvarenju karijere violonistice. Odrasla je uz svijest da ustrajnost i predan rad vode do uspjeha.

Koncert “Sad je drugačije” označit će kraj 100. jubilarne umjetničke sezone Sarajevske filharmonije. Ovaj događaj ima poseban značaj za grad, jer će još jednom potvrditi svoj jedinstven duh i nezaobilaznu kulturu.

Nemojte propustiti ovaj poseban koncert i podržite naše talentirane umjetnike i kulturnu scenu Sarajeva!

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -