Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeNajnovijePremijera baletnog triptiha "Zvuk olimpijske iskre" obilježila 40. godišnjicu ZOI u Sarajevu

Premijera baletnog triptiha “Zvuk olimpijske iskre” obilježila 40. godišnjicu ZOI u Sarajevu

Večeras je na Pozorišnom trgu Susan Sontag u Sarajevu premijerno izveden drugi dio baletnog triptiha “Planeta Sarajevo”: “Zvuk olimpijske iskre”. Ova predstava je svojevrsni omaž 40. godišnjici Zimskih olimpijskih igara održanih u Sarajevu.

Koreografiju i režiju potpisuje Ivan Salonski, dok je ansambl Baleta Narodnog pozorišta Sarajevo bio zadužen za izvođenje. Plesači su svoje vještine prikazali uz muziku slavnog kompozitora Johna Williamsa.

“Zvuk olimpijske iskre '24” je drugi dio triptiha “Planeta Sarajevo” koji je inspirisan olimpijskim duhom i posvećen 40. godišnjici Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu. U predstavi su uloge ostvarili Albina Huskić, Elio Arnoldo Villa Garcia, Masafumi Okuzono, Luisa Escamilla Rodriguez, Dora Kos, Zulejha Kečo Kapidžić, Darika Dunganova, Selma Efendić, Admir Kalkan i Toko Tatekawa.

Ova premijera je bila posebno značajna za ljubitelje baleta i sve one koji su prisustvovali Zimskim olimpijskim igrama u Sarajevu prije četiri decenije. Balet je na svoj način prenio duh i ljepotu olimpijskog događaja, stvarajući jedinstven doživljaj za publiku.

Baletni triptih “Planeta Sarajevo” nastavlja sa ovim emotivnim putovanjem kroz bogatu povijest grada, a premijera “Zvuka olimpijske iskre” je značajan korak ka očuvanju sjećanja na nezaboravne Zimske olimpijske igre iz 1984. godine.

Nakon premijere, ova predstava će biti izvedena na raznim pozornicama u Sarajevu, pružajući priliku brojnoj publici da uživa u spoju umjetnosti i sportskog duha, koji su neizostavni dio bogate baštine Sarajeva.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -