Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetAnketa: Većina Izraelaca vjeruje da Netanyahu treba podnijeti ostavku

Anketa: Većina Izraelaca vjeruje da Netanyahu treba podnijeti ostavku

Prema nedavno provedenoj anketi, većina Izraelaca vjeruje da premijer Benjamin Netanyahu treba podnijeti ostavku. Anketa je pokazala da 44 posto ispitanika smatra da Netanyahu treba odmah podnijeti ostavku, dok 28 posto vjeruje da bi trebao odustati kada se rat završi.

Interesantno je da čak 50 posto pristalica aktuelne vlade vjeruje da Netanyahu treba podnijeti ostavku prije kraja svog mandata. Ovi rezultati jasno pokazuju da javnost izražava nezadovoljstvo premijerom i smatra da snosi odgovornost za trenutnu situaciju.

Ujedno, anketa je otkrila da javnost smatra Netanyahua najodgovornijim za napad 7. oktobra i zarobljavanje 251 osobe. Čak 39 posto ispitanika krivi premijera za ove događaje, dok 18 posto uglavnom krivi bivšeg šefa vojne obavještajne službe Aharon Halivu. Načelnik Generalštaba Herzi Halevi je odgovoran prema 10 posto ispitanika, šef Shin Beta Ronen Bara prema 7 posto, dok ministar odbrane Yoav Gallant snosi odgovornost prema samo 4 posto ispitanika.

Osim toga, anketa je pokazala da postoji široka podrška javnosti za sporazum s Hamasom koji bi podrazumijevao prekid vatre i povratak zarobljenika. Čak 64 posto Izraelaca se izjasnilo za postizanje sporazuma, dok je 15 posto bilo protiv, a 21 posto nema stav o ovom pitanju.

Ovi rezultati anketi naglašavaju sve veće nezadovoljstvo premijerom Netanyahuom i podršku javnosti za postizanje sporazuma s Hamasom. Vrijeme će pokazati hoće li se ova javna podrška pretočiti u konkretne političke promjene u Izraelu.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -