Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetMađarski premijer Orban: NATO treba biti fokusiran na mir, ne na ratove

Mađarski premijer Orban: NATO treba biti fokusiran na mir, ne na ratove

Organizacija Sjevernoatlantskog saveza (NATO) mora se usmjeriti na postizanje mira, a ne na sudjelovanje u ratovima, izjavio je mađarski premijer Viktor Orban na društvenim mrežama. Orban je objavio post na Facebooku iz Washingtona, gdje je prisustvovao samitu NATO-a.

“NATO je osnovan prije 75 godina kako bi zaštitio sigurnost svojih članica. Sada se, međutim, čini da se udaljava od svog prvobitnog cilja, sve više se ponašajući kao ratna organizacija”, izjavio je Orban u video snimku objavljenom na Facebooku.

Mađarski premijer istakao je da se ovaj pomak vidi u sve aktivnijoj ulozi NATO-a u sukobu između Rusije i Ukrajine. Orban je izrazio svoju zabrinutost zbog ove situacije i istakao da je to opasno i čak neodgovorno.

“Ono što nas sve treba zabrinjavati je to što niko ne može predvidjeti gdje će ova situacija dovesti ili gdje ćemo završiti”, dodao je Orban.

Premijer Orban je time uputio kritiku na račun politike Sjevernoatlantskog saveza te je naglasio da NATO treba ponovno usmjeriti svoje aktivnosti i raditi na promicanju mira i sigurnosti svojih članica.

NATO je osnovan kao savez da bi se članicama pružila sigurnost i zaštita od prijetnji izvan granica. Međutim, ovakve izjave premijera Orbana bacaju sumnju na to da li se NATO zaista bavi ciljevima za koje je osnovan.

Njegovi stavovi privukli su pažnju javnosti, a pitanje je hoće li biti podržan od strane drugih članica ili će ostati izolirani u njegovim stavovima.

Svi se sada pitaju kako će NATO reagirati na ove izjave i hoće li biti promjena u politici organizacije. Sigurno je da će ova tema biti dodatno istražena i raspravljana na narednim sastancima i samitima.

Što god NATO odluči, važno je da organizacija ostane fokusirana na svoje osnovne ciljeve – zaštitu sigurnosti članica i uspostavljanje mira u svijetu.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -