Petak, 20 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetGlavni ukrajinski tužilac traži ICC da procesuira Rusiju zbog napada na dječju...

Glavni ukrajinski tužilac traži ICC da procesuira Rusiju zbog napada na dječju bolnicu u Kijevu

Ukrajinski glavni tužilac, Andrij Kostin, zatražio je od Međunarodnog krivičnog suda (ICC) da procesuira Rusiju zbog raketnog napada na dječju bolnicu u Kijevu. U ponedjeljak je Kijev pretrpio jedan od najtežih dana zračnih napada od početka ruske invazije, a u napadima širom zemlje poginulo je najmanje 44 osobe, uključujući dvije odrasle osobe u dječjoj bolnici Ohmatdit.

Moskva negira svoju odgovornost za napad i tvrdi da je ukrajinska proturaketna vatra uzrokovala napad na bolnicu. Međutim, misija UN-a za ljudska prava saopćila je kako postoji “velika vjerojatnoća” da je bolnicu direktno pogodila ruska raketa. Ukrajinska sigurnosna služba također tvrdi da ima nedvosmislene dokaze o ruskom napadu, navodeći da je bolnicu pogodila ruska krstareća raketa Kh-101.

Kostin je izjavio da prebacivanje ovog slučaja na ICC može pomoći u utvrđivanju obrasca napada koji pokazuju da Rusija čini zločine protiv čovječnosti u Ukrajini. ICC-ov tim već je posjetio mjesto napada u bolnici, a službeno je saopćeno da bi svako ko se smatra odgovornim za napade na civilne objekte mogao biti krivično gonjen.

Ovo je samo jedan u nizu napada koji su se dogodili od početka ruske invazije na Ukrajinu. Kijev pokušava osigurati međunarodnu podršku i pravdu za sve žrtve ovih zločina. Ostaje vidjeti hoće li ICC preuzeti krivični progon napada na dječju bolnicu u Kijevu i hoće li to doprinijeti stavljanju odgovornih osoba pred lice pravde.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -