Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiRegijaCrnogorska Vlada pokreće istragu o lažnim diplomama u Bosni i Hercegovini

Crnogorska Vlada pokreće istragu o lažnim diplomama u Bosni i Hercegovini

Crnogorska Vlada je reagovala na nedavne optužnice protiv 15 osoba i šest privatnih univerziteta u Bosni i Hercegovini (BiH) zbog krivotvorenja diploma. Vlada je zadužila Ministarstvo pravde da u saradnji s Ministarstvom unutarnjih poslova uputi međunarodnu pravnu pomoć i međunarodnu policijsku pomoć kako bi prikupili informacije o ustanovama visokog obrazovanja u BiH koje su obuhvaćene istragom nadležnog tužilaštva BiH i Službe zaštitu i spašavanje (SIPA). Također, trebaju provjeriti da li među osobama koje su nezakonito stjecale diplome ima crnogorskih državljana.

Na prijedlog Međuresorske radne grupe, Vlada je usvojila zaključak kojim je naložila svim ministarstvima, lokalnim samoupravama i institucijama koje je osnovala država da u roku od 30 dana dostave podatke o zaposlenima i strukturi obrazovanja. Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacije Crne Gore je izdao saopštenje u kojem se navodi da će sve institucije morati pružiti informacije o nivou obrazovanja zaposlenih.

Tužilaštvo BiH je utvrdilo da su na određenim univerzitetima izdane najmanje 49 diploma osobama koje su ih nezakonito kupile. Neki od optuženih su čak imali vrlo malo ili nikakvo učešće u procesu obrazovanja. Za kupovinu nezakonitih diploma, optuženi su plaćali iznose od nekoliko hiljada eura.

Predstavnici Vlade Crne Gore izrazili su spremnost za saradnju sa BiH u otkrivanju i suzbijanju takvih slučajeva. Ovaj potez crnogorske Vlade ima za cilj zaštititi integritet i kvalitet visokog obrazovanja, a istovremeno štiti interese crnogorskih državljana.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -