Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeLjepotaBorba protiv konstipacije: Savjeti stručnjaka za olakšanje i liječenje

Borba protiv konstipacije: Savjeti stručnjaka za olakšanje i liječenje

Konstipacija, stanje koje može značajno utjecati na produktivnost i kvalitet života, može postati mentalna tortura, upozoravaju stručnjaci. Prim. mr. ph. Gordana Ljubojević naglašava nedovoljnu informisanost o konstipaciji kao jedan od razloga što se ljudi suočavaju s hroničnim stanjem i komplikacijama koje ono može donijeti.

Ona predlaže promjenu načina života za olakšanje simptoma konstipacije. Povećanje unosa vlakana, uključivanje zelenog i fermentisanog povrća, mahunarki, kefira, lanenih ili chia sjemenki, redovni obroci i dovoljan unos tečnosti su neki od koraka koje možete poduzeti. Preporučuje se i uvođenje tople vode ujutro na prazan stomak, uzimanje biljnih čajeva poput nane ili kamilice, fizička aktivnost i lagana masaža stomaka.

Neki neobični, ali efikasni savjeti uključuju “toilet training” – redovan odlazak u toalet svakog dana u isto vrijeme, te škrgutanje zubima prilikom boravka na toaletu kako bi se stimulisao refleks pražnjenja. Također, primjena magnezija, vitamina B1, enzima i probiotika može pomoći kod problema s lošom probavom.

U situacijama gdje promjene u ishrani i načinu života ne donose rezultate, medikamentozno liječenje konstipacije može biti od pomoći. Ljubojević preporučuje primjenu laksativa, koji se razlikuju po načinu djelovanja. Nerastvorljiva biljna vlakna povećavaju zapreminu stolice, osmotski laksativi omekšavaju stolicu i privlače vodu, nadražajni laksativi podstiču rad crijeva, a prokinetici povećavaju pokretljivost crijeva.

Važno je da se kod ozbiljnih simptoma konstipacije, kao što su jaki bolovi u stomaku, prisustvo krvi ili tamno obojena stolica, neobjašnjiv gubitak tjelesne mase ili konstipacija koja traje duže od nekoliko sedmica, potraži stručna medicinska pomoć.

Hemofarmovi suplementi koji pomažu kod konstipacije, poput Laxomucila, Magnetransa i Probiotika, dostupni su na stranici www.svakodobro.ba, kao dio sveobuhvatnog pristupa rješavanju ovog problema.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -