Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomePozitivnoBiznisBroj bankrota firmi u Izraelu se udvostručio u prvim mjesecima pandemije

Broj bankrota firmi u Izraelu se udvostručio u prvim mjesecima pandemije

Prema analizi jednog izraelskog medija, broj firmi koje su bankrotirale u Izraelu se udvostručio u prva tri mjeseca pandemije koronavirusa. Prema trenutnim projekcijama, očekuje se da će brojka skočiti na 60 hiljada do kraja godine.

Yoel Amir, direktor poslovno-informatičke kompanije CofaceBDI, izjavio je da je ovo vrlo visok broj koji obuhvata mnoge sektore. Velika većina, tačnije 77 posto, bankrotiranih firmi su male firme koje su najranjivije. Najviše pogođeni sektori su građevinarstvo i povezane industrije poput keramike, klimatizacije, aluminija i građevinskih materijala.

Također, trgovina, uključujući modu, namještaj i kućanske aparate, kao i sektor usluga, uključujući kafiće, zabavu i usluge zabave te transport, također su teško pogođeni. Industrija turizma bilježi ozbiljan pad, sa skoro potpunim prestankom dolazaka turista iz drugih zemalja, dok se i stanovnici Izraela sve manje odlučuju na putovanja unutar države.

Ova pandemija ima katastrofalne posljedice na izraelsku ekonomiju, posebno na mala preduzeća. Vlada i nadležne institucije moraju pružiti podršku ovim firmama kako bi se izbjegla još veća šteta po ekonomiju.

Stručnjaci su optimistični da će se situacija poboljšati u narednim mjesecima kako se budu primjenjivale mjere oporavka i potpore privredi. Ipak, dugoročni uticaj pandemije na izraelsku ekonomiju još uvijek ostaje neizvjestan.

Bankroti firmi ne samo da dovode do gubitka radnih mjesta, već i do gubitka ekonomskog rasta. Iz tog razloga, neophodno je preduzeti hitne korake kako bi se ublažili nepovoljni efekti pandemije i osiguralo oporavak izraelske privrede.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -