Petak, 20 Septembra, 2024
HomeVijestiRegijaBNV organiziralo tradicionalni "Marš za Srebrenicu" u Republici Sjevernoj Makedoniji

BNV organiziralo tradicionalni “Marš za Srebrenicu” u Republici Sjevernoj Makedoniji

Bošnjačko nacionalno vijeće Republike Sjeverne Makedonije (BNV) organiziralo je i ove godine tradicionalni komemorativni “Marš za Srebrenicu”, obilježavajući žrtve genocida. Marš je održan u Skoplju 11. jula, okupljajući predstavnike vladinog, nevladinog sektora i diplomatskog korpusa.

Organizator marša i predsjednik BNV-a, Dževad Hot, istaknuo je važnost ovog događaja kao simbola sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici. Uz njega je bio i Mensur Bektić, autor Cvijeta Srebrenice – simbola genocida.

Poslije marša, održan je komemorativni program koji je uključivao govore i prisustvo predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, Denisa Bećirovića, koji se obratio preko video veze. Ambasador Republike Turske u Makedoniji, Fatih Ulusoy, također je bio prisutan na događaju.

Bošnjački demokratski savez saopćio je kako je dio komemoracije uključivao izložbu likovnih dijela od regionalnih umjetnika, koju je predvodio akademik profesor Fehim Husković.

“Marš za Srebrenicu” ima za cilj očuvanje sjećanja na žrtve genocida i širenje svijesti o zločinima koji su se dogodili. Ovaj događaj svake godine okuplja veliki broj ljudi, a uloga BNV-a u organizaciji pokazuje njihovu posvećenost očuvanju historijske istine i sjećanju na žrtve.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -