Petak, 20 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetSud osudio sestru pokojnog šefa sicilijanske mafije na 14 godina zatvora

Sud osudio sestru pokojnog šefa sicilijanske mafije na 14 godina zatvora

Rozalija Mesina Denaro, najstarija sestra pokojnog šefa sicilijanske mafije Matea Mesine Denara, osuđena je na 14 godina zatvora zbog mafijaškog udruživanja i primanja ukradene robe, objavio je izvor iz italijanskog pravosuđa. Rozalija (69) je uhapšena u martu 2023. godine, nakon što je optužena za pomaganje u bjekstvu svoga brata, upravljanje njegovim finansijama i olakšavanje njegovog kontakta sa vanjskim svijetom.

Prvostepenom presudom, Rozalija je proglašena krivom za povezanost s mafijom i krijumčarenje ukradene robe, što su ozbiljni zločini u italijanskom pravosuđu. Međutim, prema italijanskim zakonima, na presudu se može uložiti žalba dva puta prije nego što postane pravosnažna.

Rozalija je dio porodice Mesina Denaro, koja je dugo bila povezana sa sicilijanskom mafijom. Mateo Mesina Denaro bio je najtraženiji čovjek u Italiji sve do njegovog hapšenja u januaru prošle godine. Tokom svoje tri decenije u bjekstvu, bio je osuđen za nekoliko ubistava, dok je istovremeno upravljao kriminalnom organizacijom.

Nažalost, Mateo Mesina Denaro preminuo je od raka u septembru prošle godine, prije nego što je mogao odgovarati za sva svoja zlodjela pred sudom. Ipak, hapšenje njegove sestre Rozalije, kojom je bio povezan, dokazuje odlučnost italijanskih vlasti da stanu na kraj mafiji i dostignu pravdu.

Ova presuda ne samo da šalje snažnu poruku mafijaškim klanovima u Italiji, već i svjedoči o uspješnim naporima pravosudnog sistema u borbi protiv organiziranog kriminala. Uz to, naglašava važnost zajedničkog djelovanja vlasti u suzbijanju mafije i osiguravanju sigurnosti građana.

Rozalija Mesina Denaro će imati još jednu priliku uložiti žalbu, ali samo vrijeme će pokazati hoće li se ovakva odluka pravosuđa održati i da li će pravda za žrtve zločina biti zadovoljena.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -