Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomePozitivnoBiznisKina vodeća u izgradnji obnovljive energije: Istraživanje otkriva 180 GW solarnih i...

Kina vodeća u izgradnji obnovljive energije: Istraživanje otkriva 180 GW solarnih i 15 GW vjetroelektrana u izgradnji

Prema nedavnom istraživanju Global Energy Monitor (GEM), Kina se ističe kao vodeći svjetski proizvođač obnovljive energije. Rezultati istraživanja ukazuju da se trenutno u Kini nalazi 180 gigavata (GW) solarne energije u izgradnji, kao i 15 GW energije vjetra. Sveukupno, snaga vjetroelektrana i solarnih elektrana u izgradnji doseže 339 GW, što je daleko ispred 40 GW u izgradnji u Sjedinjenim Američkim Državama.

Istraživanje je obuhvatilo samo solarne farme s kapacitetom od 20 MW ili većim, koje su direktno povezane s mrežom. To znači da ukupan kapacitet solarnih elektrana u Kini može biti i znatno veći, budući da manje solarne farme čine oko 40 posto ukupnog kineskog solarnog kapaciteta.

Ovi nalazi naglašavaju dominantnost Kine u globalnoj proizvodnji obnovljive energije, dok SAD izražavaju sve veću zabrinutost zbog kineskog prekomjernog kapaciteta i dampinga, posebno u solarnoj industriji.

Zahvaljujući snažnoj podršci vlade, Kina je doživjela procvat obnovljivih izvora energije u posljednjim godinama. Kineski predsjednik Xi Jinping istaknuo je važnost “novih kvalitetnih proizvodnih snaga”, što označava usmjerenje kineske ekonomije prema tehnologiji i inovacijama. U tom smislu, Xi je naglasio jačanje zelene proizvodnje.

Analitičari GEM-a otkrili su da je Kina između ožujka 2023. i ožujka 2024. instalirala više solarnih elektrana nego u prethodne tri godine zajedno, kao i više nego ukupno ostatak svijeta za 2023. Kina je na dobrom putu da do kraja 2024. postigne instalirani kapacitet vjetroelektrana i solarnih elektrana od 1200 GW, što je šest godina prije zacrtanog cilja vlade.

“Izgradnja novih projekata jamči da će Kina ostati lider u instalaciji vjetroelektrana i solarnih elektrana u skoroj budućnosti, daleko ispred ostalih”, zaključio je izvještaj.

Ovi rezultati jasno pokazuju da se Kina nametnula kao svjetski lider u proizvodnji obnovljive energije, postavši uzor ostalim zemljama u borbi protiv klimatskih promjena.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -