Petak, 18 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiSvijetDogovor postignut na samitu NATO-a u Washingtonu o razvoju krstarećih raketa sa...

Dogovor postignut na samitu NATO-a u Washingtonu o razvoju krstarećih raketa sa kopna

Predstavnici četiri zemlje na marginama samita NATO-a u Washingtonu postigli su dogovor o pokretanju inicijative za razvoj krstarećih raketa sa kopna dometa preko 500 kilometara, javlja novinska agencija. Ovaj sporazum, koji ima za cilj jačanje kopnene odbrane, predstavlja važan korak ka poboljšanju mogućnosti NATO-a u borbi protiv prijetnji na evropskom kontinentu.

Posebno zanimljiva informacija dolazi iz Njemačke, gdje je njemački list Frankfurter Allgemeine Zeitung objavio da će razvijene rakete omogućiti gađanje ciljeva u Rusiji sa teritorije Njemačke. Ovi projektili, čiji je domet preko 1.000 kilometara, predstavljaju snažno oružje koje će osigurati sigurnost savezničke teritorije.

Deklaracija samita, usvojena 10. jula, istakla je važnost članstva u NATO-u i solidarnosti među saveznicima u suočavanju sa sve većim izazovima. “NATO ostaje najjača alijansa u historiji. Jedinstveno i solidarno stojimo pred brutalnim ratom na evropskom kontinentu i u kritičnom trenutku za našu sigurnost. NATO je odbrambeni savez. Naša posvećenost da branimo jedni druge i svaki centimetar savezničke teritorije u svakom trenutku, kao što je sadržano u Članu 5. Washingtonskog ugovora, je čelična”, istaknuto je u Deklaraciji.

Ovaj sporazum predstavlja važan korak u jačanju NATO-ove odbrane i prilagođavanju novim sigurnosnim izazovima. Usklađivanje napredne tehnologije sa potrebama saveza ključno je za održavanje sigurnosti savezničkih teritorija i odvraćanje potencijalnih prijetnji.

NAPOMENA: Ovaj članak je informativnog karaktera. Stavovi izneseni u citatima ne odražavaju nužno mišljenje autora.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

- Advertisement -