Petak, 18 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiSvijetSkandal u Kini: Prehrambeni proizvodi kontaminirani prevozom goriva!

Skandal u Kini: Prehrambeni proizvodi kontaminirani prevozom goriva!

U nedavnoj vijesti koja je uzburkala javnost, objavljeno je da su cisterne koje se koriste za transport goriva u Kini, zapravo prevozile i prehrambene proizvode poput jestivog ulja i sirupa. Ova saznanja izazvala su veliku zabrinutost među stanovništvom zbog moguće kontaminacije hrane.

Državni list Peking News izvijestio je o ovom slučaju, navodeći da cisterne nisu ispravno dekontaminirane prije nego što su počele prevoziti prehrambene proizvode. Jedan od vozača cisterne, koji je ostao neimenovan, izjavio je da je transport ulja u kontaminiranim cisternama bio poznat kao javna tajna. Među kompanijama koje se povezuju s ovim slučajem su Sinograin i Hopefull Grain & Oil Group.

Sinograin je izjavio da trenutno istražuje da li su ispoštovani sigurnosni propisi te da će odmah zaustaviti korištenje cisterni koje budu identifikovane kao nedovoljno sigurne. Hopefull Grain & Oil Group također provodi interne istrage kako bi utvrdili eventualnu odgovornost.

Vlada Kine obećala je sankcioniranje svih koji su odgovorni za ovaj slučaj te su najavili objavu rezultata istrage. Međutim, javnost je već osjetila povjerenje u sposobnost kineske vlade da primjenjuje sigurnosne standarde hrane, budući da propusti poput ovog podsjećaju na veliku aferu s mlijekom iz 2008. godine. Tada su se stotine hiljada djece razboljele, a najmanje šestero je preminulo nakon što su pila mlijeko koje je bilo kontaminirano hemikalijom melaminom.

Stručnjaci upozoravaju da ovakve kontaminacije hrane mogu imati ozbiljne posljedice po zdravlje potrošača te zahtijevaju strože propise i njihovo poštivanje kako bi se spriječili slični slučajevi u budućnosti.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

- Advertisement -