Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetŠvedska otvorena za isporuku aviona Gripen Ukrajini u budućnosti

Švedska otvorena za isporuku aviona Gripen Ukrajini u budućnosti

Švedska je izrazila spremnost da u budućnosti isporuči borbeni avion Gripen Ukrajini, iako je ranije obustavila planove za isporuku, prenosi Glas Amerike. U intervjuu za ovaj medij, jedan švedski zvaničnik objasnio je da je obustavljena isporuka aviona zbog složenosti upravljanja istovremenim sistemima F-16 i Gripen.

Prema riječima tog zvaničnika, integracija ova dva složena sistema zahtijeva detaljnu obuku pilota, ali i tehničke pripreme. Ipak, on naglašava da ova odluka o isporuci aviona leži na Ukrajini, a ne na švedskoj vladi.

Na pitanje da li će se isporuka Gripena realizovati u budućnosti, zvaničnik je odgovorio potvrdno, ističući da je to samo pitanje praktičnosti. Prema njegovim riječima, prvo će biti implementiran program sa F-16 avionima, koji će pružiti važne sposobnosti. Nakon toga, moguće će se razgovarati o isporuci Gripena.

Ova vijest dolazi nakon što je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio da je obuka ukrajinskih pilota za upravljanje avionima Gripen neophodna. Švedska je u prošlosti planirala isporuku ovih aviona Ukrajini, ali je obustavila te planove.

Ispruka aviona Gripen Ukrajini u budućnosti mogla bi biti značajan korak za jačanje ukrajinske vojne moći i odnosa između ove dvije zemlje. Švedski avioni Gripen su poznati po svojoj visokoj tehnološkoj naprednosti i efikasnosti u borbenim operacijama.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -