Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetIstraživanje pokazalo: Gotovo svi ispitanici prijavili nedavne antijevrejske predrasude

Istraživanje pokazalo: Gotovo svi ispitanici prijavili nedavne antijevrejske predrasude

Istraživanje Agencije EU za temeljna prava o antisemitizmu pokazalo je poražavajuće rezultate. Prema istraživanju, skoro svi ispitanici su prijavili nedavne antijevrejske predrasude. U periodu od januara do juna 2023. godine, 96 posto ispitanika je iskusilo antisemitizam.

Problematika antisemitizma je prisutna širom Evrope, s obzirom na to da je ukupno 84 posto ispitanika smatralo antisemitizam “veoma velikim” ili “prilično velikim problemom” u svojoj zemlji. Međutim, samo 18 posto ispitanika je imalo povjerenja u efikasnost vlasti u rješavanju ovog problema.

Iako je istraživanje završeno prije napada Hamasa na Izrael u oktobru 2023. godine, neke jevrejske organizacije su prijavile dramatican porast antisemitskih napada nakon ovog sukoba. Agencija za temeljna prava je prikupila podatke od 12 jevrejskih krovnih organizacija, koje su ukazale na porast od čak 400 posto antisemitskih napada.

“Evropa je suočena sa talasom antisemitizma, a sukob na Bliskom istoku je samo pogoršao ovu situaciju”, izjavio je direktor Agencije Sirpa Rautio. “Ovakvo stanje ozbiljno ugrožava sigurnost i dostojanstvo jevrejskog naroda.”

Ovi alarmantni rezultati istraživanja upozoravaju na prisustvo i rastući problem antisemitizma u Evropi. Potrebne su dodatne mjere i angažman kako bi se ova predrasuda suzbila i osigurala sigurnost svim evropskim građanima.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -