Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetVatrogasci brzom intervencijom spasili Rouensku katedralu od požara

Vatrogasci brzom intervencijom spasili Rouensku katedralu od požara

Vatrogasci su brzo reagovali i uspjeli su da saniraju požar prije nego što je značajnije oštetio Rouensku katedralu. Srećom, zatražena je evakuacija čim je požar primjećen, zbog čega nije bilo žrtava niti povrijeđenih osoba.

Požar na katedrali primijećen je u Rouenu, Francuska, a lokalni vatrogasci su se hitno odazvali i trenutno pokušavaju ugasiti vatru na ovoj katoličkoj katedrali. Uzrok požara još uvijek nije utvrđen, a nadležne institucije provode istragu.

Rouenska katedrala, koja je započeta sredinom 12. vijeka i završena početkom 13. vijeka, jedan je od najznačajnijih religijskih objekata u ovom dijelu Francuske. Ova prekrasna katedrala privlači brojne posjetitelje svojom arhitekturom i bogatom historijom.

Njena fasada je vjerojatno najpoznatija po slikama koje je poznati francuski slikar Claude Monet naslikao krajem 19. vijeka. Njegove slike fasade Rouenske katedrale postale su izuzetno cijenjene u svijetu umjetnosti, a predstavljaju beskrajnu inspiraciju za ljubitelje impresionističkog stila.

Također, vrijedno je napomenuti da je ova katedrala bila najviša građevina na svijetu od 1876. do 1880. godine, što dodatno pridonosi njenom značaju i važnosti u svjetskoj arhitekturi.

Zahvaljujući brzoj reakciji vatrogasaca, katedrala je spašena od daljnje štete, čime se sačuvao dragocjeni kulturni spomenik i mjesto duhovnog značaja za lokalno stanovništvo i posjetitelje. Lokalne vlasti su izrazile zahvalnost svojim vatrogascima na hrabrosti i stručnosti kojom su se suočili sa situacijom.

Ovaj incident podsjeća nas na potrebu redovnog održavanja i zaštite naših kulturnih i historijskih spomenika od potencijalnih opasnosti, te ulaganje u sigurnosne mjere kako bi se spriječile slične situacije u budućnosti.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -