Petak, 20 Septembra, 2024
HomeSportKosarkaEmotivno obilježena 29. godišnjica srebreničkog genocida, uz prisustvo Džanan Musa i poznatih...

Emotivno obilježena 29. godišnjica srebreničkog genocida, uz prisustvo Džanan Musa i poznatih sportista

Danas se obilježava 29. godišnjica srebreničkog genocida, a Memorijalni centar u Potočarima je mjesto okupljanja kako bi se odalo počast žrtvama ovog stravičnog zločina. Komemoracija, dženaza i ukop za 14 identificiranih žrtava su planirani tokom dana.

Pored mnogobrojnih zvanica, uključujući političare iz BiH i inostranstva, među prisutnima se nalazi i poznati košarkaški reprezentativac BiH, Džanan Musa. Musa se priklonio tuzlama na glavi i dao svoj najdublji naklon žrtvama, proučivši fatihu za sve stradale u srebreničkom genocidu. Njegova pojava podsjeća na važnost očuvanja sjećanja na teške trenutke iz prošlosti.

U ovim teškim trenucima, brojni bh. sportisti su se oglasili na društvenim mrežama kako bi odali počast žrtvama. Edin Džeko, popularni bh. nogometaš, podijelio je fotografiju uz poruku “Da se nikad ne zaboravi Srebrenica”. Jusuf Nurkić, uspješni bh. košarkaš koji igra u NBA ligi, napisao je “Sve će proći, samo će istina ostati”.

Pored poznatih sportista, i bh. nogometni klubovi su izrazili svoje poštovanje prema žrtvama srebreničkog genocida. Klubovi kao što su Željezničar, Sarajevo, Velež, Čelik, Igman Konjic, Tuzla City i mnogi drugi objavili su poruke na društvenim mrežama.

Dok se obilježava godišnjica genocida, UEFA je naredila FK Sarajevo da prekrije “Cvijet Srebrenice” koji je bio postavljen na terenu tokom današnje utakmice. Taj potez iz UEFA-e je izazvao mnoge kontroverze i osude, ali je istovremeno naglasio koliko je bitno da se sjećanje na srebrenički genocid ne izbriše iz kolektivne svijesti.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -