Petak, 20 Septembra, 2024
HomeVijestiRegijaĐukanović: Negiranje genocida u Srebrenici put u ambis

Đukanović: Negiranje genocida u Srebrenici put u ambis[i]

Bivši predsjednik Crne Gore, Milo Đukanović, istakao je u objavi na društvenoj mreži X važnost suočavanja s negiranjem genocida u Srebrenici. Povodom 29. godišnjice ovog zločina, Đukanović je podsjetio na strašne posljedice koje je ova tragedija ostavila na više od osam hiljada žrtava i njihove porodice.

Đukanović je naglasio da je negiranje genocida put u ambis i neodrživi revizionizam velikodržavnih ideologija i politika koje su do toga zločina doveli, ističući da suočavanje s istinom i odgovornošću predstavlja jedini put u izvjesniju budućnost. Također, on je kritikovao države koje nisu podržale nedavno usvojenu rezoluciju u UN-u o uspostavljanju Međunarodnog dana sjećanja na genocid u Srebrenici.

“Danas se po prvi put nakon nedavnog usvajanja rezolucije u UN obilježava 11. jul kao Međunarodni dan sjećanja na genocid u Srebrenici. To je važna odluka međunarodne zajednice i poruka da se najodgovorniji akteri ovog zločina moraju suočiti sa svojom ulogom u nedavnoj prošlosti”, poručio je Đukanović.

Kritikujući države koje nisu glasovale za usvajanje rezolucije, Đukanović je istakao da ovaj čin pokazuje urušen ugled i snagu UN-a, te da to predstavlja i dokaz slabog autoriteta aktuelne politike Zapada. On je naglasio da dok većina članica UN-a ne prizna i ne osudi zločin u Srebrenici, nema nade za bolju budućnost regiona.

Đukanović je apelovao na sve da prepoznaju odgovornost i priznaju tragične greške iz nedavne prošlosti, kako bi otvorili nadu za izvjesniju perspektivu današnjih i budućih generacija.

Milo Đukanović je tokom svog mandata kao predsjednik Crne Gore bio podrška pomirenju i suočavanju s prošlošću u regionu, a njegova izjava na godišnjicu genocida u Srebrenici ukazuje da je ta tematika i dalje važna za njega.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -