Petak, 20 Septembra, 2024
HomeNajnovijeOtkrivena nova arheološka otkrića u Sarajevu na javnom predavanju

Otkrivena nova arheološka otkrića u Sarajevu na javnom predavanju

Sarajevo je domaćin novih arheoloških otkrića, koja su otkrivena na drugom javnom predavanju iz ciklusa “Naša baština” u Muzeju Sarajeva. Predavanje, koje je održano sinoć, privuklo je veliki broj zainteresiranih Sarajki i Sarajlija.

Muzejski savjetnik Mirsad Avdić govorio je o počecima istraživanja arheologije osmanlijskog graditeljskog naslijeđa u Sarajevu. Istakao je da su arheolozi u Sarajevu imali pionirsku ulogu u istraživanju i prezentaciji dragocjene arheološke građe. Međutim, iznenađujuće je da Sarajevo nikada nije imalo studij arheologije, etnologije i antropologije, a danas se ova područja i dalje zanemaruju na Univerzitetu u Sarajevu.

Dalje predavanje je održao dr. Sedad Bešlija, koji je govorio o nastanku Sarajeva i biografiji njegovog osnivača Isa-bega Ishakovića. Naglasio je da je Sarajevo planski raslo i razvijalo se u veliki administrativni, ekonomski i kulturni centar. Istakao je važnost Sarajeva kao rodonačelnika ostalih bosanskih gradova. Također je istakao da istoriografija potvrđuje da prije Sarajeva nije postojalo naselje koje se moglo afirmirati kao gradsko.

Ovo predavanje je privuklo veliku pažnju građana Sarajeva koji su izrazili podršku popularizaciji historijskih činjenica o svom gradu. Upoznavanje sa vlastitom historijom je važno jer širi znanje i održava kulturno naslijeđe Sarajeva. Naredna predavanja planirana su za august.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -