Petak, 20 Septembra, 2024
HomeVijestiRegijaPredsjednik Crne Gore Jakov Milatović se prisjeća žrtava srebreničkog genocida

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović se prisjeća žrtava srebreničkog genocida

Danas se obilježava tragičan dan koji je obilježio historiju Balkana – dan srebreničkog genocida. Stradanje nedužnih srebreničkih žrtava iz jula 1995. godine, koje je ostavilo duboke rane, služi kao bolna opomena današnjim generacijama da se zlo nikada ne smije ponoviti.

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović se pridružuje ovom obilježavanju i putem svog profila na društvenoj mreži X izražava svoj pijetet prema žrtvama. U svojoj objavi, on ističe koliko je važno njegovati međunacionalni i međuvjerski sklad, te poštovati i uvažavati jedni druge.

Srebrenički genocid je jedan od najmračnijih trenutaka u novijoj historiji Balkana. Tokom nekoliko dana u julu 1995. godine, više od 8,000 muslimanskih muškaraca i dječaka je ubijeno i pokopano u masovnim grobnicama. Ovaj je zločin označen kao genocid od strane Međunarodnog suda pravde.

Milatovićeva objava na društvenim mrežama ima poseban značaj. Ona šalje poruku da se zločini poput srebreničkog genocida ne smiju zaboraviti, već da moraju biti osvijetljeni kako bi se izbjegle slične tragedije u budućnosti.

Srebrenica je i dalje svjedok stradanja nedužnih ljudi, podsjećajući nas na važnost mira, poštovanja ljudskih prava i suočavanja s prošlošću. Obilježavanje srebreničkog genocida je prilika da se svi zajedno prisjetimo i odamo počast žrtvama, ali i da se obavežemo na izgradnju bolje budućnosti u kojoj se ovakvi zločini neće ponoviti.

[Jakov Milatović][srebrenički genocid][Crna Gora][Balkan][mir][ljudska prava]

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -